Potpisan sporazum o saradnji između USAID-a i Ambasade Republike Češke

USAID Ceska 5David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH, i Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke u BiH, potpisali su danas u Sarajevu sporazum o saradnji u sklopu zajedničke inicijative za promoviranje odgovorne deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u BiH. Sporazum je potpisan u Servisnom centru za djecu sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“.

David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH, istakao je da je sporazum u Bosni i Hercegovini potpisan u vrijeme kada se u SAD-u slavi 25. godišnjica Zakona o Amerikancima sa invaliditetom. „To je jako važan zakon koji nalaže da svako dijete treba, bez obzira na vrstu poteškoća koje ima ili ih zapravo i nema, da dobije izvrsno obrazovanje. Taj zakon također nalaže da svaka javna zgrada mora imati pristup za osobe sa invaliditetom“ – pojasnio je David Barth. Dodao je da se isto mora uraditi i u Bosni i Hercegovini.

USAID Ceska 2

„Sada se moramo fokusirati na Bosnu i Hercegovinu. U teoriji, postoji mnogo zakona koji su dobri ali koji se ne primjenjuju. Sretan sam što smo ostvarili saradnju sa Češkom Ambasadom i što ćemo raditi na pitanjima deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u BiH“ – ističe Barth.

Da je ovo veoma važno pitanje slaže se i Jakob Skalnik, ambasador Češke Republike u BiH. „Ovaj centar u kojem danas potpisujemo sporazum, dokaz je da stvari po ovom pitanju mogu biti puno bolje. Zadovoljan sam jer danas, zajedno sa USAID-om potpisujemo memorandum o razumijevanju o deinstitucionalizaciji osoba sa poteškoćama u razvoju u BiH. Cilj je pomoći u provedbi odgovorne deinstitucionalizacije u BiH putem lokalnih ili međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH“ – zaključio je Jakub Skalnik, češki ambasador u BiH.

USAID Ceska 1

USAID i Vlada Češke Republike će zajedničkim nastojanjima lokalnim zajednicama pružiti tehničku pomoć i grantove kako bi se podržala odgovorna deinstitucionalizacija djece i odraslih u BiH s intelektualnim, psihičkim i fizičkim poteškoćama, koji uz podršku ipak mogu živjeti neovisno. U sklopu Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) uskoro će biti raspisan i javni poziv za dodjelu grantova u iznosu od 150.000 USD, koje dodjeljuje USAID u saradnji s Razvojnom agencijom Češke Republike.

USAID Ceska 4

Procjenjuje se da oko 2000 osoba s fizičkim i mentalnim poteškoćama u BiH žive u institucionalnom smještaju. Odgovorna deinstitucionalizacija je moguća i nužna.

KALENDAR DOGAĐAJA

Juni   2023
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »