Doboj: Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack otvorila Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju

otvaranje.centra.doboj1Na području Doboja živi oko 400 djece sa poteškoćama u razvoju, od čega je 216 mlađih od 18 godina. Interesi i potrebe djece i omladine sa smetnjama u razvoju bili su glavni motiv za izgradnju Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, koji će itekako olakšati njihove svakodnevne aktivnosti. Centar je otvorila Maureen Cormack, američka ambasadorica u BiH.

„Ja sam majka troje djece i izuzetno mi je drago što sam danas imala priliku otvoriti Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Doboju – rekla je ambasadorica Cormack.

Iako otvoren danas, centar će u punom kapacitetu proraditi u septembru. Najviše je obradovao buduće korisnike. „Očekujem da će biti dobro. Da ćemo se veseliti i komunicirati. Meni će sigurno biti lijepo“ – kaže Suzana Pančić, štićenica Centra.

otvaranje.centra.doboj3

Centar je izgrađen zahvaljujući sredstvima Grada Doboja, Ambasade SAD-a u BiH, UNDP-a i Ambasade Češke Republike, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG). Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack odala je priznanje svima koji su učestvovali i dali veliki doprinos  izgradnji Centra, a posebno je izdvojila Evropsku komandu Oružanih snaga SAD-a. Istakla je da je centar izgrađen tako da može odgovoriti svim potrebama djece sa poteškoćama u razvoju.

otvaranje.centra.doboj.4

„Roditelji će sa sigurnošću moći ostaviti djecu u Centru i otići na posao, znajući da su djeca u sigurnim rukama i da se neko za njih brine na pravilan način. Doboj je multietnički grad koji radi na prevazilaženju prepreka i simbol je uspješne integracije“- dodala je ambasadorica SAD-a u BiH.

otvaranje.centra.doboj2

Za velikodušnu donaciju zahvalio se Slobodan Mitrović, direktor Centa, a gradonačelnik Doboja Obren Petrović istakao je da je volja da se ovakav centar otvori dugo postojala, a da je sada, zahvaljujući donacijama SAD-a, to i učinjeno.

„Želim da djeca u Centru budu sretna, a to sada i mogu biti zahvaljujući našim prijateljima u SAD-u – poručio je.

oprema kabineta

Informacije o radu Centra mogu e pronaći na Facebook stranici Centra na ovom linku.

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Juni   2023
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »