Obitelji djece s poteškoćama u razvoju javno progovorile

20200226 174749

Dođite. Progovorite. Podijelite. Poslušajte. – poruka je javne tribine „Kad bi progovorili!“ koju je organizirao Servis centar „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva. Pred skoro stotinu gostiju svoje životne priče i izazove s kojima se svakodnevno susreću podijelile su obitelji djece s poteškoćama u razvoju.

- Prije 17 godina saznala sam da sam postala majka djeteta s poteškoćama u razvoju. Oprostite mi ako večeras zaplačem. To neće biti suze srama, tuge ili slabosti. To će biti suze hrabrosti. Danas sam s Denisom sretna, a prije 17 godina, kada sam ga rodila, nisam bila. Međutim, vremenom Denis je postao moj pokretač, moj razlog življenja i moj život, otvorila je javnu tribinu Ines Kavalec, izvršna direktorica Udruženja "Dajte nam šansu".

Tribina je organizirana s ciljem da se javno progovori o izazovima obitelji djece s poteškoćama u razvoju, da se inspirišu i drugi ljudi da podijele svoje priče i vlastite izazove i da se ukaže na nedostatak sistemske podrške.

20200226 173830

Alma Suljović sestra je djevojke s poteškoćama u razvoju i vrlo iskreno je govorila o svom iskustvu, odrastanju i različitim emocijama koje je proživljavala. „Osjećala sam se usamljeno jer nisam dobijala dovoljno pažnje od roditelja, koja je mojoj sestri bila neophodna. Tada sam mislila zašto baš ja, zašto nemam tipičnu obitelj, a kasnije sam shvatila zapravo da ja imam puno više“, započela je Alma svoju priču. Prisjećala se kako je njena sestra sa svega tri ili četiri godine već bila odbačena iz društva, vršnjaci se nisu htjeli igrati s njom jer im se činila drugačijom. Međutim, Almina sestra je redovno završila i osnovnu i srednju školu, družila se, zaljubila, ali i postala izuzetna sportistkinja.

 

 

Svoju priču podijelila je i mama djevojčice koja zahtijeva 24-satnu njegu i brigu i koja ni po kojem osnovu nije samostalna. Belma je hrabra majka, koja i sama ima dva teška oboljenja, ali je odlučila da se ne predaje, iako je bilo veoma teških trenutaka u životu. „Činjenica da imam ove dvije dijagnoze povećale su razinu stresa jer sam mislila da neću moći voditi brigu i o sebi i o djetetu s poteškoćama. Mislila sam da ću morati napustiti i posao, ali na kraju se uspjelo sve stabilizirati. Tek nakon dvije godine života sam se oslobodila osjećaja krivice, da moja kćerka nije mojom krivicom i zbog mojih bolesti rođena s poteškoćama. Zapitala sam se, i uvjerila, da je moja Merjem zapravo poslana s razlogom, da se borim i za sebe i za nju i dobijem dodatnu snagu za život.“

Obitelj Kahrimanović nije mogla prisustvovati javnoj tribini, ali organizatori su pronašli način kako da i njihova priča dopre do očiju i ušiju javnosti. Prikazan je film koji govori o izazovima s kojima se svakodnevno susreće ova obitelj. Iako nakon rođenja djeteta s poteškoćama nerijetko se desi da jedan od roditelja napušta obitelj, upravo su Kahrimanovići svijetli primjer obitelji koja ostaje na okupu i potpuno se preda podizanju djece s poteškoćama u razvoju. Dječaku je dijagnosticirano rijetko oboljenje, dok je djevojčica nekoliko godina bolovala od leukemije. Prihvatanje života djece s poteškoćama nije jednostavan proces, a obitelj Kahrimanović je prikazala dva različita načina prihvatanja i pristupa novim životnim izazovima, ali i u potpunosti zajedničku, univerzalnu borbu oba roditelja kako bi život njihovim mališanima barem donekle bio olakšan.

Anela Kozica je još jedna majka koja je podijelila svoju životnu priču. Sa nepune 23 godine postala je samohrana majka djevojčice s poteškoćama i kako kaže dok su neke majke ispunjavale križaljke, ona se samostalno borila za život svoje djevojčice i uporedo završavala fakultet. „Nikada me nije zovnula mama, nije mogla redovno da jede, da diše, da govori...“, započela je Anela svoju priču. Nažalost djevojčica nije izborila bitku sa životom, ali Anela je i dalje majka djeteta sa poteškoćama u razvoju jer ljubav koju je dobijala je oblikovala njenu ličnost. Danas je Anela u sretnom braku i majka je tipične djevojčice, tako da možemo reći da je ona zapravo majka dvije djevojčice. 

IMG 20200226 193306

Iako veome teške i potresne priče zajednička poruka svih članova obitelji je da nije cilj zaplakati nad sudbinama, nego se aktivno uključiti u ostvarivanje prava koja su potrebna ovim porodicama, preispitivanje vlastite svijesti i mogućnosti koje svako od nas ima da promijeni stanje u društvu.

Posljednja priča majke iz publike je jasno poručila da se svakome od nas može desiti slična sudbina, iako smo rođeni kao tipična djeca ili smo roditelji tipične djece, jedna nezgoda može sve promijeniti.

Na samom kraju Ines je poručila i da roditelji djece s poteškoćama u razvoju se zabavljaju, druže, vesele i prolaze kroz sve životne faze i žive život kao sve tipične obitelji, ali da tipične obitelji ne žive njihov život.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama podržava rad Servis centra „Dajte nam šansu“.

 

KALENDAR DOGAĐAJA

Januar   2022
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

USAID/INSPIRE podrška LGBTQI zajednici u BiH (projekti u toku)

14 Januar 2022

Više informacija o projektima podržanim od strane USAID/INSPIRE u komponenti podrške LGBTQI+ zajednice u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

USAID/INSPIRE podrška borbi protiv trgovine ljudima u BiH (projekti u toku)

24 Decembar 2021

Više informacija o projektima podržanim od USAID/INSPIRE u komponenti borbe protiv trgovine ljudima u BiH koji su u toku dostupno je OVDJE.

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

« »