Klub za druženje i aktivno starenje „Aktiva“ otvorio vrata korisnicima

 

Korisnica drugog ciklusa Fonda za Podršku razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena u opštini Istočna Ilidža, Rajka Simanić, jučer je ozvaničila početak rada vlastitog biznisa.

Nakon mnogo uloženog rada i truda, te godinu dana intenzivnog rada, na svečanom događaju Rajka je otvorila vrata Kluba za druženje i aktivno starenje „Aktiva“ svim korisnicima.

Klub Aktiva zasniva se na setu usluga dnevnog boravka namijenjenih populaciji treće životne dobi, ali i svim drugim zainteresovanim, sa ciljem poboljšanja kvaliteta slobodnog vremena. Kroz rad kluba korisnicima će na raspolaganju biti usluge korištenja biblioteke, kreativnog studija, časova fitnesa i plesa, ali i edukacije o poljoprivrednoj proizvodnji, edukaciji o očuvanju mentalnog zdravlja, raznih kurseva i mnogobrojnih drugih aktivnosti.

 

Stigli smo do momenta u kojem je ideja zaživjela a populacija treće starosne dobi dobila funkcionalan prostor za druženje u cilju omogućavanja zdravog starenje kroz razne aktivnosti. Kroz rad kluba kreirat ćemo razne aktivnosti i događaje, a naš cilj je da populacija treće životne dobi ne bude zapostavljena te da ima svoj drugi dom gdje može iskazati svoj talent, popričati sa drugima, pročitati knjigu, družiti se uz kafu, raditi korektivnu gimnastiku, slušati predavanja ali i učestvovati u raznim radionicama“, riječi su Rajke Simanić, vlasnice kluba.

Foto: istocnailidza.net

Uz podršku Opštine Istočna Ilidža i USAID-ovog Programa podrške marginalizovanim grupama, Rajka se odvažila na korak pokretanja vlastitog biznisa. Glavni moto kluba je „Godine su samo broj“, kojim će se nastaviti voditi i u narednom periodu.

 „Sretni smo da smo danas ovdje i da smo mogli doprinijeti ostvarenju uspješne priče kao što je Rajkina. Program podrške marginalizovanim grupama pokrenut je, sada već davne, 2017. godine u cilju pružanja podrške biznisima pokrenutim od strane marginalizovanih grupa društva. Do sada smo u tri ciklusa podržali preko 200 biznisa, a na tržište je u saradnji sa lokalnim zajednicama plasirano preko milion i po KM. Kroz različite projekte i inicijative nastavit ćemo pomagati u razvoju poduzetništva kada je riječ o marginalizovanim, skupinama, podsticati samozapošljavanje, osnaživanje poduzetničkog duha, proaktivnosti, ali i neovisnosti korisnika naših grantova“, istakao je Aziz Đipa direktor USAID/PPMG programa.

 „Opština Istočna Ilidža u saradnji sa USAID-om pružila je podršku u realizaciji projekta Kluba za druženje i aktivno starenje Aktiva u mjesnoj zajednici Kula. Naš cilj je otvorenje ovakvih centara u svim mjesnim zajednicama Opštine kroz koje bi bio obezbijeđen prostor za osobe treće životne dobi u kojem će moći na aktivan i zdrav način provoditi slobodno vrijeme, te biti uključeni u različite sadržaje“, rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Klub za druženje i aktivno starenje smješten je u ulici Otadžbinska 2 u opštini Istočna Ilidža, a svi zainteresovani prostorije kluba mogu posjetiti već ove sedmice.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, zajedno sa 27 lokalnih samouprava iz cijele BiH, od 2017. godine podržao je skoro 200 žena u osnivanju i razvoju njihovih biznisa. To su biznisi koji osiguravaju egzistenciju, povećavaju samostalnost i vraćaju vjeru u bolje sutra.

KALENDAR DOGAĐAJA

Decembar   2021
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

Ambasada Švicarske u BiH objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova

08 Mart 2017

Ambasada Švicarske sa zadovoljstvom objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova koji će biti podržani kroz grantove za Male akcije Švicarskog programa saradnje u Bosni...

Poziv Ambasade SAD-a u Sarajevu za prijavu projektnih prijedloga za finansiranje u okviru Julia Taft Refugee Fonda

07 Mart 2017

Državno tajništvo SAD-a (eng. U.S. Department of State) objavljuje poziv za finansiranje malih projekata za podršku održivom povratku izbjeglica u BiH.    Ured za stanovništvo, izbjeglice i migracije (eng. Bureau of...

« »