Klub za druženje i aktivno starenje „Aktiva“ otvorio vrata korisnicima

 

Korisnica drugog ciklusa Fonda za Podršku razvoju biznisa marginalizovanih grupa žena u opštini Istočna Ilidža, Rajka Simanić, jučer je ozvaničila početak rada vlastitog biznisa.

Nakon mnogo uloženog rada i truda, te godinu dana intenzivnog rada, na svečanom događaju Rajka je otvorila vrata Kluba za druženje i aktivno starenje „Aktiva“ svim korisnicima.

Klub Aktiva zasniva se na setu usluga dnevnog boravka namijenjenih populaciji treće životne dobi, ali i svim drugim zainteresovanim, sa ciljem poboljšanja kvaliteta slobodnog vremena. Kroz rad kluba korisnicima će na raspolaganju biti usluge korištenja biblioteke, kreativnog studija, časova fitnesa i plesa, ali i edukacije o poljoprivrednoj proizvodnji, edukaciji o očuvanju mentalnog zdravlja, raznih kurseva i mnogobrojnih drugih aktivnosti.

Žene u Čapljini odabrale graditi i razvijati vlastite biznise

Marija Limov“Posao koji radim prvenstveno radim iz ljubavi, a tek onda kako bih zaradila novac i osigurala svoju i egzistenciju svoje djece”, započinje svoju priču Marija Limov Matić, frizerka iz Čapljine, koja je dobila podršku od USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grada Čapljina za pokretanje vlastitog biznisa.

Uspješna poduzetnica i samohrana majka koja ostvaruje snove drugih

Da će njen san postati stvarnost Ajla se nije nadala. Sanjarka iz Tešnja, puna optimizma i želje da napravi više sanjala je o vlastitom biznisu, boljem životu za nju i njenog sina, ali i danima koje će ona drugim činiti sretnijim.

Jako rano Ajla se suočila sa jednim od najtežih životnih zadataka i izazova. Život joj je dodijelio ulogu samohrane majke, a ona je odlučila savršeno odigrati. Odlučila je da joj majčinstvo bude izazov, a sada već desetogodišnji sin motivacija i inspiracija za sve postignute i buduće uspjehe. Sin joj je bio motivacija  i da se upusti u svijet poduzetništva, da u Tešnju, maloj čaršijici, postigne više. Ajla nije imala posao, a sinu i sebi morala je  osigurati sredstva za život.

„I zvjezde su se poklopile.“ – sa smješkom govori Ajla.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Znate li dječaka Dejana iz Dervente kod Milića?

Dejan je dječak koji živi i odrasta u Derventi, u blizini Milića. Kao i svim dječacima i njemu je fudbal jedna od najvećih strasti, a sanja da jednog dana brani boje Partizana. Dejan želi biti u klubu najboljih, zbog čega u Fudbalskom klubu „Birač“ trenira nekoliko puta sedmično. Ovaj fudbalski klub je i jedino utočište za djecu i mlade iz ovog malog mjesta, i za dječake i djevojčice.

Dejan kaže da su jedine aktivnosti koje ima tokom dana odlazak u školu, trening i igranje igrica.

Pročitajte više ovdje.

Maline koje život znače

Jasminka Kojić svaki se dan, s kantom punom vode, 40 puta penje i spušta niz brdašce kako bi zalila maline, održala ih u životu i osigurala egzistenciju sebi i porodici. Nije joj teško, jer da nema malina ne bi bilo ničega.

Ova mlada žena živi u Zelinju, mjestu pored Zvornika. Majka je troje djece i prihodi od malina jedino su od čega peteročlana porodica živi.

Jasminka u Zelinju nije mogla pronaći posao, a ne može ni njen suprug. Školuju dvoje djece, a treba nahraniti i treće. Od čega?, pita se Jasminka kojoj je 150 maraka mjesečno potrebno samo za autobuske karte za vozarenje dvoje školaraca, a gdje je sve ostalo?

Cijelu priču pročitajte ovdje.

KALENDAR DOGAĐAJA

Oktobar   2021
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

Ambasada Švicarske u BiH objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova

08 Mart 2017

Ambasada Švicarske sa zadovoljstvom objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova koji će biti podržani kroz grantove za Male akcije Švicarskog programa saradnje u Bosni...

Poziv Ambasade SAD-a u Sarajevu za prijavu projektnih prijedloga za finansiranje u okviru Julia Taft Refugee Fonda

07 Mart 2017

Državno tajništvo SAD-a (eng. U.S. Department of State) objavljuje poziv za finansiranje malih projekata za podršku održivom povratku izbjeglica u BiH.    Ured za stanovništvo, izbjeglice i migracije (eng. Bureau of...

« »