Mobilnom aplikacijom do dijagnoze autizma?

edus2Sjećate li se priče o Slavku Mrševiću, dječaku iz Rudog kojem su zbobog autizma uskraćana prava na školovanje, prijatelje i osnovna ljudska prava?

Slavko je samo jedno od hiljada djece u Bosni i Hercegovini koja se sočavaju sa autizmom i nedostatkom podrške sistema.

 

 

 

U Bosni i Hercegovini malo se zna o autizmu zbog čega nerijetko nedostaje adekvatan odgovor sistema. Djeca sa poteškoćama iz autističnog spektra zbog ovakvog stanja suočavaju se sa problemima u obrazovnom i zdravstvenom sistemu. Nailaze na neadekvatne reakcije okoline, a sa problemima se suočava cijela porodica.

Djeca iz ovog spektra po rođenju se ne razlikuju od druge djece, već u daljoj fazi razvoja pokazuju neka odstupanja kao što su hiperaktivnost, otežan govor, usporen razvoj socijalnih vještina.

Roditelji nakon što primjete određene promjene najčešće ostaju bez adekvatnog odgovora, jer u BiH ne postoji sistem koji bi osigurao adekvatnu dijagnostiku ali i omogućio razvoj potencijala kod djece kod koje se autizam utvrdi.

Prema rezultatima istraživanja koje je realizovalo Udruženje EDUS – Edukacija za sve, da bi roditelji dobili tačnu dijagnostiku potrebne su godine odlazaka različitim specijalistima. Dijagnoza i nakon toga najčešće ponovo ostaje nepotpuna, a potencijal djeteta neiskorišten.

Udruženje EDUS nastalo je kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne.  Moguće rješenje o iskorištavanju potencijala djece sa autizmom, Udruženje EDUS vidi u ranoj  intervenciji i detekciji. Što dijete ranije krene sa adekvatnim tretmanom i obrazovnim pristupom, postići će bolje rezultate – mišljenja su u ovom Udruženju.

Kako bi i u BiH bila uspostavljena kvalitetna dijagnostika, radilo po savremenim tehnikama, ali i što većem broju djece omogućilo da iskoriste svoj puni potencijal, ovo Udruženje  kreiralo je tri naučne studije koje su provedene uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG) od 2017. do 2019. godine, a koje nude rješenja i alate za ranu detekciju i pravovremenu intervenciju.

edus3

„Drago mi je da smo dio priče koja bi mogla omogućiti bolje tretiranje problema kod djece. Da podržavamo nešto što može omogućiti da se ti problemi umanje. Nedovoljno dijagnosticiranje djece problem je sa kojim se suočavaju brojne zemlje i zato je USAID podržao studiju koja će to stanje u BiH poboljšati.“ - Kent Larson, direktor Programskog ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini.

Po prvi put kroz ovo istraživanje kreirane su  razvojne norme i uspostavljen mjerni sistem za praćenje razvoja.

Razvijen je razvojni skrining koji je nastao na istraživanju koje je obuhvatilo 1.500 djece i njihovih roditelja širom BiH, Protokol za dijagnosticiranje autizma, te sprovedena Studija intervencije u kojoj su poređena tri tipa intervencije za djecu s poteškoćama u razvoju prisutna u BiH.

Tokom istraživanja kreirana je i aplikacija za mobilne i tablet uređaje koja će pomoći specijalistima iz ove oblasti da brže i preciznije detektuju eventualna odstupanja.

„Kako su nam rezultati pokazali, 25% djece u BiH vjerovatno neće razviti puni potencijal. Rezultati i alati koji su razvijeni tokom ove studije mogu itekako doprinijeti poboljšanju stanja u BiH koja u svom obrazvnom i zdravstvenom sistemu ima nedostataka, kada govorimo o djeci sa poteškoćama u razvoju. Ovo su jedine studije koje u BiH daju nadu i rješenja. Iskreno se nadam da će neko primjeniti ono što smo dvije godine mukotrpno razvijali.“ – ističe dr.sci. Nirvana Pištoljević, direktorica EDUSA.

Sada je na potezu država koja treba donijeti odluku hoće li rezultate istraživanja, čijem su predstavjanju prisustvovala eminentna svjetska imena iz polja psihologije i medicine, prepoznati kao eventualno rješenje, omogućiti primjenu i pomoći roditeljima.

Hoće li djeci sa poteškoćama i njihovim porodicama osigurati osnovna ljudska prava?

KALENDAR DOGAĐAJA

Juni   2019
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

Priča iz zaboravljenog kraja: Od nezaposlene žene do poduzetnice

22 Decembar 2017

Ustajanje u zoru, odlazak na počinak u kasnim noćnim satima, skrivanje od kiše i vjetra onoga što ti treba osigurati život u narednih nekoliko mjeseci bila je svakodnevnica Vesne Budnjar....

« »

KORISNE INFORMACIJE

Program malih grantova za projekte osnaživanja žena

19 Novembar 2018

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavljuje Poziv za dostavu projekata za Program malih grantova za projekte osnaživanja žena. Više informacija o pozivu dostupno je...

Ambasada Švicarske u BiH objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova

08 Mart 2017

Ambasada Švicarske sa zadovoljstvom objavljuje Poziv za dostavljanje prijedloga za projekte u vezi sa ravnopravnošću spolova koji će biti podržani kroz grantove za Male akcije Švicarskog programa saradnje u Bosni...

Poziv Ambasade SAD-a u Sarajevu za prijavu projektnih prijedloga za finansiranje u okviru Julia Taft Refugee Fonda

07 Mart 2017

Državno tajništvo SAD-a (eng. U.S. Department of State) objavljuje poziv za finansiranje malih projekata za podršku održivom povratku izbjeglica u BiH.    Ured za stanovništvo, izbjeglice i migracije (eng. Bureau of...

« »