Početkom marta u Tuzli sa radom počinje Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju

1U Sarajevu je u srijedu 15.02.2017. godine, potpisan sporazum o uspostavljanju Servis centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju u Tuzli.

Sporazum o uspostavljanju Servis centra potpisali su Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i Šefika Maketić, direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju, a besplatne usluge Centra koristit će više od 70 porodica djece i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju sa područja Tuzlanskog kantona.

Kako bankarske usluge učiniti pristupačnijim osobama sa invaliditetom?

IMG 0060Okrugli sto „Problemi i poteškoće osoba sa invaliditetom pri korištenju bankarskih usluga u BiH“ održan je u 9. februara 2017. godine u Sarajevu.

Cilj je bio detektovati probleme i pronaći rješenja za svakodnevne prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Američka ambasadorica Maureen Cormack zvanično otvorila Servis centar za porodice djece i osoba sa poteškoćama u Foči

cormack1Američka ambasadorica Maureen Cormack i načelnik Opštine Radisav Mašića svečano su otvorili Servis centar za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju u Foči.

Dnevni centar koji je zahvaljujući podršci USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama od 50.000 KM prerastao u Servis centar, besplatne usluge trenutno nudi za 55 porodica iz Foče, Ustikoline, Čajniča i drugih okolnih mjesta.

Za podršku aktivnostima LGBT zajednice u BiH 150.000 KM

PPMG LGBTUSAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama za podršku aktivnostima LGBT zajednice u BiH osigurao je sredstva u iznosu od 150.000 konvertibilnih maraka.

U petak, 16. decembra 2016. godine potpisani su ugovori o dodjeli grantova između direktora USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmina Bešića, izvršnog direktora Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj Branka Todorovića , te izvršne direktorice Sarajevskog otvorenog centra Emine Bošnjak.

Vijeća mladih učila o izgradnji kapaciteta organizacija

trening holl1Trodnevni trening „Pravne i organizacijske strukture“ održan je od 8. do 10. decembra 2016. godine u hotelu Hollywood za predstavnike/ce općinskih, kantonalnih i Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine. Učesnicima treninga predstavljen je Program podrške marginaliziranim grupama, a imali su priliku upoznati se i sa ulogom Upravnog odbora i podjelom nadležnosti unutar organizacije, naučiti kako sistemski pristupiti izgradnji sistema pisanih politika, te razviti praktične vještine za pisanje pravilnika, obrazaca i drugih dokumenata koji se odnose na rad organizacije. U okviru treninga govorilo se i o civilnom društvu, načinima zagovaranja, te izgradnji kapaciteta organizacija. Trening je od posebnog značaja za predstavnike vijeća mladih jer je riječ o tek uspostavljenim organizacijskim strukturama. Prema Zakonu o mladima FBiH propisano je uspostavljanje struktura vijeća mladih, kao legitimnih predstavničkih tijela ove populacije.  

KALENDAR DOGAĐAJA

Februar   2017
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

USPJEŠNE PRIČE

Servis centar "Dajte nam šansu - Svjetlice"

27 Novembar 2015

Otvaranje Sevisnog centra "Dajte nam šansu - Svjetlice" je obilježilo početak nove etape za ravnopravne članove bh. društva - djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Dijete ili osoba sa poteškoćama...

Zaposleni mladi koji doprinose razvoju društva, umjesto novih socijalnih slučajeva

30 Januar 2017

Djeca bez roditeljskog staranja jedna su od najosjetljivijih grupa sa margine bh. društva i kao takva zaslužuju posebnu brigu i pažnju. U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi od...

« »

KORISNE INFORMACIJE

SOCIETIES javni poziv za dodjelu sredstava - Podrška organizacijama civilnog društva koje zastupaju prava OSI

16 Februar 2017

Tokom 2015. godine mreža 16 partnerskih organizacija u Jugoistočnoj Europi, predvođena Caritasom Srbije, započela je provođenje projekta pod nazivom SOCIETIES – Support Of CSOs In Empowering Technical skills, Inclusion of people...

Obavijest o javnom pozivu US State Departmenta za dostavljanje projektnih aplikacija (LGBTI) 2017

30 Januar 2017

United States State Department uputio je poziv za prikupljanje pisanih projektnih prijedloga za male grantove iz LGBTI oblasti. Prijedloge mogu slati sve organizacije koje se na različite načine bave unaprjeđenjem...

Poziv Ambasade SAD-a u Sarajevu za prijavu projektnih prijedloga za finansiranje

23 Novembar 2016

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini trenutno ima nekoliko aktivnih poziva za prijavu projektnih prijedloga na koje možete aplicirati tokom mjeseca decembra 2016. g. Teme u okviru kojih možete kandidirati...

« »